NNPLM:s pilotstudie klar

av Helene Sandström

En av fem kvinnor med underfunktion i sköldkörteln blir inte bättre trots medicinering, visade en SIFO-undersökning från i somras. Men enligt NNPLM:s pilotstudie av sköldkörtelsjuka kvinnor kan kompletterande behandling med personanpassad livsstilsmedicin ge det stöd som de här patienterna eftersöker.

Enligt SIFO-undersökningen som gjordes i somras finns det stora brister i standardbehandlingen av hypotyreos, en av Sveriges största folksjukdomar som bara fortsätter att växa. På tio år har antalet ökat med 42 procent.

År 2016 inledde NNPLM en pilotstudie för att ta reda på hur de här patienterna mår och om de skulle kunna genomföra en individanpassat livsstilsprogram för att öka deras välmående. Resultaten från studien är nu klara, och de visar att personanpassad livsstilsmedicin fungerar bra för den här patientgruppen.

Alla deltagarna upplevde det som krävande att delta i programmet, men ingen hade någon tvekan kring om det var värt insatsen. ”Vilken chans i livet att få göra en sådan här grej”, kommenterade en av dem sin medverkan.

Du kan läsa mer om resultaten av studien i sammanfattningen som finns här.