En vårdmodell i tiden

av Helene Sandström

Patienter som är frustrerade över opersonliga, symtominriktade metoder söker bättre lösningar för kroniska hälsoproblem.

En artikel i Experience Life Magazine beskriver hur kroniskt sjuka patienter får hjälp av funktionsmedicin – en vårdmodell i tiden för behandling av kroniska sjukdomar. Först ut i reportaget är en berättelse om kirurgen Louis Messina från San Francisco som led av svår psoriasisartrit trots tung medicinering tills han bokade ett besök hos Mark Hyman, läkare och numera chef för Cleveland Clinics Center for Functional Medicine.
Hyman tog en detaljerad anamnes med många specifika frågor om Messinas kost, livsstil, barnsjukdomar, stress och nya symtom, bland annat sura uppstötningar och migrän. Sedan gjordes kompletterande tester för att öka förståelsen för Messinas generella hälsotillstånd.
Resultaten från proverna visade på underliggande tarmproblem, allergier eller överkänslighet mot ett flertal livsmedel. Messina hade också låg halt av näringsämnen som D-vitamin och magnesium, plus tecken på nedsatt sköldkörtelfunktion och prediabetes.
Hyman ändrade Messinas kost utifrån de tester som gjorts och behandlade tarmproblemen som orsakade inflammationer i hela kroppen. När det var gjort försvann alla de andra symtomen.
”Min reumatolog kan fortfarande inte tro att det är sant”, säger Louis Messina i artikeln. ”Hon har aldrig sett något liknande. All smärta och svullnad är borta.

Läs mer här: Functional Medicine: A Science Whose Time Has Come